U detalje

Bor od marine - Tražen poster


portret

ime: Bor od marine
Ostala imena: Edelmarder
Latinsko ime: Martes martes
klasa: Sisavci
veličina: 40 - 50cm
težina: 1 - 1,7 kg
godine: 6 - 15 godina
izgled: krzno crvenkastosmeđe ili tamno smeđe boje
Spolni dimorfizam: blago izraženo
tipa prehrana: Omnivore (omnivor)
hrana: Vodozemce, bobice, insekti, glodavci, orasi, ptice, mekušci
širenje: Europa, Mala Azija
izvornog podrijetla: nepoznato
Spavanje-buđenje ritam: noćna
stanište: Listopadna šuma, mješovita šuma
prirodni neprijatelji: Crvena lisica, zlatni orao
spolne zrelosti: s drugom godinom života
sezona parenja: ?
gestacija: ?
veličina legla: 2 - 4 mladunaca
socijalno ponašanje: Osamljenici
Od izumiranja: Ne
Daljnji profili životinja mogu se naći u Enciklopediji.

Zanimljivo o borovoj kufi

  • Bor marten ili Martes martes opisuje malog mesoždera s brojevima pravih kunića, koji se može naći kao stanovnik šume u Europi i mnogim zapadnim zemljama Azije.
  • Živi isključivo u izvornoj prirodi i, za razliku od svog bliskog rođaka, kamene kune, ne ostaje u blizini čovjeka. Borna kune samo ponekad upada u velike parkove.
  • Pine marten ima tamno crvenkasto smeđi ogrtač s žućkastim velikim mrljama na grlu i tamnim nosom za razliku od kamene kutinje.
  • Kao i većina vrsta martenca, borova jetenica je izdužena i vitka s kratkim udovima i grmasta dugačkim repom.
  • Iako je nešto veći od kamene kune, njegova je tjelesna težina niža u odnosu na ovu. Ženske borove kukolje su nešto manje i svjetlije od mužjaka.
  • Zimsko krzno od borove kune je mekano, gusto i svileno, ljetni kaput mnogo grubiji i kraći.
  • Pine marten je izvrstan penjač koji lovi u visokim stablima i manevrira od grane do grane.
  • Njegova prehrana sastoji se uglavnom od vjeverica, ptica i njihovih mekušaca, kao i miševa, voluharica, insekata, vodozemaca i puževa. Ovisno o sezoni, orasi, bobice i voće su također važni izvori hrane.
  • Ubija svoj plijen u sekundi s ciljanim ugrizom u vrat.
  • Živi kao i svi martensi usamljeni i pokazuje izraženo teritorijalno ponašanje. Njegova su lovišta obilježena izmetom, mokraćom i izlučevinom žlijezde koja se nalazi u analnoj regiji.
  • Noćni razbojnik tijekom dana odlazi u svoje skrovište u špiljama.
  • Nakon parenja u ljetnim mjesecima dolazi do uspavanja, tj. Oplođeno jaje se gnijezdi u maternici, ali razvija se tek nakon zime.
  • Stoga mlade životinje dolaze tek sljedećeg proljeća, obično u travnju na svijet. Razvijaju se vrlo brzo i neovisni su u dobi od tri mjeseca. Međutim, cijelu prvu godinu života provode kraj majke.
  • Očekivani životni vijek drvene kune je najviše petnaest godina.


Video: Jonas Brothers - Burnin' Up Official Music Video (Siječanj 2022).